Bulgur met linzen, aubergine en tomaatjes

Eters over de vloer? Ik heb ontdekt dat de oost-mediterrane keuken het altijd goed doet! Frisse, lichte en zeer smaakvolle gerechten die eigenlijk heel makkelijk te maken zijn. Zo ook deze bulgur met linzen, gebakken aubergine en geroosterde tomaatjes. Met een beetje labneh (yoghurt met kruiden) en komkommer maak je het helemaal af en is iedereen onder de indruk van je kookkunsten 😉

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • 250 gram bulgur
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl gemalen piment
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 0,5 – 1 tl chilivlokken (naar smaak)
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 1 ingelegde citroen (in blik of pot te koop bij AH of Turkse/Marokkaanse supermarkt)
  • blik van 400 gram tomatenblokjes
  • blikje van 200 gram puy-linzen (uitlekgewicht 125 gram)
  • 2 kleine aubergines
  • 400 gram snoeptomaatjes of rivolo tomaatjes
  • 150 gram volle (Griekse) yoghurt
  • 2 tl za’atar (kruidenmix van Jonnie Boer)
  • olijfolie
  • Eventueel: 1 komkommer (met een scheutje witte balsamicoazijn en 1 tl dille)

Bij dit recept geldt: voorbereiding is het halve werk. Na de voorbereiding is de kooktijd zo’n 20 minuten.

Was de aubergine en snijd deze in kleine blokjes. Doe ze in een kom en strooi er wat zout over, hussel dit door elkaar. Zet dit voor nu nog even apart.
Was de tomaatjes en doe deze in een ovenschaal. Zorg dat de tomaatjes allemaal op de bodem liggen (dus niet op elkaar maar naast elkaar). Pers één teen knoflook uit boven de tomaatjes en voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe. Mix dit goed door elkaar zodat alle tomaatjes bedekt zijn met olie en knoflook. Zet ook dit nog even apart.
Pel en snipper de rode uien en doe deze in een kom. Pers hierin ook een teen knoflook uit en voeg de piment, komijn en chilivlokken toe. Maak 600 ml groentebouillon. Snijd de ingelegde citroen in kleine stukjes. Weeg vast 250 gram bulgur af.

Nu kan het echte werk beginnen:
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een gewone kookpan met een scheutje olie op het vuur. Voeg hier de ui, knoflook en kruiden in één keer aan toe en fruit het geheel aan. Voeg de bulgur en de bouillon toe en roer het goed door, zet het vuur halfhoog en blijf af en toe roeren (het moet pruttelen, maar niet heel hard koken). Zet een koekenpan met een scheutje olie op het vuur. Bak hierin de aubergine. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de aubergine mooi zacht is gebakken, blijf tussendoor omscheppen zodat de aubergine niet aanbrandt. Zet zo nodig het vuur zachter. Zodra de aubergine in de pan zit, kunnen de tomaatjes in de oven, deze hebben zo’n 15-20 minuten nodig. Ze zijn klaar zodra de schil gebarsten is. Terwijl de tomaatjes in de oven zitten en de aubergine staat te bakken, kun je de tomatenblokjes, linzen en ingelegde citroen aan de bulgur toevoegen en nog even goed roeren. Maak als laatste nog de labneh: doe de yoghurt in een kommetje en besprenkel dit met olijfolie en de za’atar.
Je kunt eventueel nog een eenvoudige komkommersalade maken door de komkommer te wassen en in dunne plakjes te snijden (ik gebruik hiervoor altijd een kaasschaaf) en te mengen met 1 tl dille en een scheut witte balsamicoazijn.

Zodra al het vocht door de bulgur is opgenomen en de aubergine zacht is geworden, is alles klaar om geserveerd te worden.

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.