Irish scones met bosbessen

Ik ben nog geen week terug en heb nu alweer heimwee naar Ierland! En niet zo’n beetje ook, het lijkt wel liefdesverdriet… En wat doe je dan? Scones bakken! Echt, ik heb nooit zo heel veel met scones gehad, tot ik de echte Irish scones probeerde. Fantastisch! De mijne verdienen nog niet helemaal de schoonheidsprijs, maar ze zijn in elk geval erg lekker! Even waande ik me weer in het mooie Ierland…

Ingrediënten voor zo’n 8 scones:

  • 450g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl baking soda
  • 20g suiker
  • 225 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 60g ongezouten Ierse boter (Kerrygold)
  • 80 g bosbessen

Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom en voeg hieraan het zout, de baking soda en suiker toe. Meng dit goed door elkaar. Snijd de boter in blokjes en kneed dit vervolgens met je handen door het bakmeel tot het ongeveer de textuur van kleine broodkruimels krijgt. Klop het ei los en meng dit met de karnemelk. Voeg dit toe aan het meel en roer het met een lepel door. Kneed het laatste deel met je handen tot een mooi soepel deeg. Vouw als laatste voorzichtig de bosbessen erdoorheen.
Dit is het moment waarop overal zou staan dat je het deeg rolt en mooie vormpjes uitsteekt van ongeveer 1,5 cm dik. Ik ben daar persoonlijk een beetje te lui voor, dus ik heb het maar op het oog gedaan (oké eerlijk is eerlijk, een beetje precisie zou geen kwaad kunnen).
Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei of een beetje gesmolten boter. Bak ze in 15 à 20 min goudbruin en gaar.

In Ierland worden de scones geserveerd met (gezouten) boter en jam, mijn persoonlijke favoriet, maar serveren met clotted cream is natuurlijk net zo lekker!

 

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.