Kip korma

Ik heb laatst in een Indiaas restaurant de beste kip korma ooit gegeten. Sindsdien ben ik op zoek naar het perfecte recept om dit zelf te kunnen maken. Ik moet toegeven dat de kruidenpasta’s uit de supermarkt ook erg lekker zijn, dus waarom zou je eigenlijk zelf aan kruidenpasta’s beginnen? Nou, dat zit ‘m in de aard van het beestje, ik wil dingen graag ‘zelluf doen’. Het resultaat mag er absoluut zijn! Ik zal dit gerecht zelf nooit meer met een pakje maken…

En over zelf maken gesproken, de naan die je hierbij eet heb ik ook zelf gemaakt. Dat is minstens net zo’n aanrader als de korma zelf. Het recept van de naan vind je hier. Ik heb deze van tevoren gemaakt en ingevroren in diepvrieszakjes. Ze zijn binnen 10 minuten ontdooid, even opwarmen in de broodrooster of oven en ze smaken heerlijk vers!

Bereidingstijd: 40 minuten
Dit gerecht is voor 3 personen
De kruidenpasta is voor 800-1000 gram kip, in dit gerecht wordt de helft van de kip en dus ook de helft van de kruidenpasta gebruikt. De kruidenpasta kun je in een afgesloten pot nog twee weken in de koelkast bewaren of je kunt de helft maken natuurlijk.
Om ook wat groente bij dit gerecht te eten, heb ik gekozen om er bloemkoolrijst bij te maken. Je kunt uiteraard ook gewone rijst maken en een andere groente erbij uitkiezen.
Liever een vega optie? Vervang de kip dan door bijvoorbeeld paneer of aubergine.

Ingrediënten voor de kruidenpasta:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • stuk gember van 4 cm
  • 75 gram Ghee (verkrijgbaar bij de toko en bij sommige supermarkten)
  • 25 gram geraspte kokos
  • 35 gram cashewnoten
  • 25 gram garam masala
  • 2 tomaten
  • 1 el suiker
  • 1 el limoensap
  • 1/2 tl zout

Overige ingrediënten:

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100-200 ml kokosmelk
  • 1 grote bloemkool of bloemkoolrijst
  • Naan (hoeveelheid naar eigen inschatting)
  • Eventueel: verse koriander

Pel en snipper de ui, knoflook en gember. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd deze ook fijn. Weeg vast de kokos en de cashewnoten af en zet deze apart in een kom. Weeg in een ander kommetje vast de garam masala af en zet opzij.
Verhit de ghee in een wokpan. Als je geen ghee hebt, zou je ook neutrale olie kunnen gebruiken, maar de ghee geeft wel echt de beste smaak! Bak de ui, knoflook, gember en peper zo’n 5 minuten in de ghee. Voeg nu de kokos en cashewnoten toe en bak dit ook ongeveer 3 minuten mee. Snijd de tomaten. Voeg de garam masala toe aan de pan en bak ongeveer een minuut zodat de specerijen lekker gaan geuren. Voeg nu de tomaten toe en roer goed door. Als laatste voeg je de suiker, het limoensap en het zout toe. Doe de kruidenmix nu in een aparte kom en pureer deze helemaal fijn met een staafmixer.

Snijd de kipdijfilet in blokjes. Verhit een scheutje olie of ghee in dezelfde pan als waarin je de kruidenmix hebt gemaakt en bak hierin de kip rondom goudbruin. Voeg de helft van de kruidenmix toe, samen met de kokosmelk. Je kunt door meer of minder kokosmelk toe te voegen zelf de dikte en romigheid van de saus bepalen. Roer alles goed door. Proef de saus en breng eventueel op smaak met peper en zout. Laat de kip nog een kwartiertje zachtjes pruttelen. met een deksel op de pan.

Terwijl de kip staat te pruttelen kun je de bloemkoolrijst maken (of je kunt deze natuurlijk kant en klaar kopen). Snijd de bloemkool in roosjes en maal deze fijn in een keukenmachine. Verhit een scheutje olie in een pan en bak hierin de bloemkool zo’n 5 minuten aan. Voeg een snuf zout en eventueel wat verse koriander toe aan de bloemkool.

Zodra de kip gaar is en de (bloemkool)rijst klaar, hoef je alleen de naan nog op te warmen en je kunt aan tafel. Het lijkt een heleboel werk, maar het valt uiteindelijk best mee. En je hebt al vast je eigengemaakte kant-en-klare kruidenpasta voor de volgende keer!

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.