Lasagne met gegrilde groenten en bechamelsaus

Wanneer er mensen komen eten wil ik altijd iets ‘speciaals’ maken. Een niet alledaags recept wat bij iedereen in de smaak valt en waarvan iedereen graag nog een keer opschept. Sinds kort is daar nog iets nieuws bij gekomen: ik ben minder vlees gaan eten en wil graag mijn gasten ook lekkere vegetarische gerechten voorschotelen. En dat is zeker gelukt met deze vegetarische lasagne met gegrilde groenten en zelfgemaakte bechamelsaus!

Ingrediënten voor een grote ovenschaal (6 personen)

Voor de saus:

  • 2 kleine uien
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram passata
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 100 gram rode linzen

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml volle melk
  • peper/zout/nootmuskaat

Voor de lasagne:

  • 1 pak verse lasagnebladen
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 pot gegrilde paprika’s, uitgelekt
  • 4 tomaten
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • eventueel: verse basilicum

Voorbereiding: 30 minuten
Oventijd: 15 minuten

Begin met het maken van de saus. Pel en snipper de ui en knoflook. Zet een pan op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie. Fruit de ui en knoflook. Voeg de oregano, paprikapoeder, chilivlokken en linzen toe en bak nog even kort mee. Voeg de passata en tomatenblokjes toe en roer alles goed door. Laat de saus zachtjes pruttelen en roer regelmatig door, anders plakken de linzen aan de bodem vast. Breng de saus op smaak met een halve eetlepel suiker en een scheutje rode wijnazijn. Je kunt eventueel ook nog verse basilicum door de saus doen.

Verwarm een grillpan of contactgrill en vet deze in met een beetje olijfolie. Snijd de courgette en aubergine in plakken en bestrooi met een beetje zout. Grill de groenten tot ze mooie bruine strepen hebben en wat zachter zijn geworden. Ze hoeven niet helemaal gaar te worden, dan wordt de groente te zacht in de oven! Leg de gegrilde groente even weg op een bord en snijd als laatste de tomaten nog in plakjes.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

De bechamelsaus: zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem toe en blijf 2-3 minuten goed roeren met een garde. Zo gaart de bloem. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren tussendoor. Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt om de gewenste dikte van de saus te krijgen. Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Nu kan het opbouwen van de lasagne beginnen. Doe eerst een laagje tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Bedek met lasagnebladen. Smeer in met een laag beschamelsaus en beleg met de aubergine en plakjes tomaat. Nu weer een laag tomatensaus, lasagnebladen en bechamel. Beleg met de courgette en gegrilde paprika. Hierop weer een laag tomatensaus, laganebladen en bechamel. Dek af met een laag geraspte kaas en leg hierop eventueel nog wat plakjes tomaat.
(Je kunt uiteraard zo creatief zijn als je wil met het opbouwen van de lasagne!)

Zet de lasagne 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.