Millionaire’s shortbread

Deze foto heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Beste recept ever. Ik heb deze millionaire’s shortbreads inmiddels al zo vaak gemaakt dat ik het recept kan dromen. Mensen worden altijd blij wanneer je deze shortbreads meeneemt als bedankje, dessert of gewoon zomaar. Absoluut het proberen waard!

Ingrediënten:

Voor de shortbread:

  • 170 gram bloem
  • 60 gram kristalsuiker
  • 120 gram ongezouten roomboter

Voor de karamel:

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 120 gram gezouten roomboter
  • 1 el honing
  • 1 el schenkstroop

Verder nodig:

  • Zeezout
  • 100 gram chocolade (ik gebruik half puur en half melk)
  • een vierkant bakblik van 20x20cm (wanneer je deze niet hebt, kun je natuurlijk ook een ronde gebruiken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed rondom met bakpapier.

Zeef de bloem, suiker en een snuf zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en meng deze met je vingers tot een kruimelig deeg. Druk het deeg in de bakvorm en verdeel deze zodat het overal even dik is. Prik met een vork gaatjes in het deeg tot aan de bodem van het bakblik. Bak de shortbread in 23 minuten gaar.
De oventijd kan per oven verschillen. De shortbread is gaar wanneer deze bleek is en aan de randjes net lichtbruin kleurt.
Laat de shortbread eerst op het aanrecht afkoelen in het bakblik en zet deze vervolgens in de koelkast.

Wanneer de shortbread staat af te koelen, kun je beginnen met de karamel. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpan en zet deze op laag tot middelhoog vuur. Nu is het eigenlijk heel simpel: blijf continue roeren tot het een mooie karamelkleur heeft en de dikte van Griekse yoghurt. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag.
Belangrijk hierbij: zet het vuur niet te hoog! Het mag niet koken/pruttelen. Dan brandt de suiker aan en wordt de karamel te hard. Liever iets langer roeren op lager vuur.
Bij het afkoelen zal de karamel nog wat vaster worden.
Wanneer de karamel de juiste dikte heeft bereikt, kun je het over de (in de koelkast) afgekoelde shortbread gieten. Bestrooi met wat zeezout en zet weg in de koelkast.

Je kunt de chocolade au bain marie smelten, maar ik verkies liever de snellere optie: de magnetron.
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een magnetrongeschikte kom. Zet de chocola steeds voor 20 seconde in de magnetron op vol vermogen en roer dan even door. op deze manier brandt de chocola niet aan en smelt deze geleidelijk. Herhaal dit tot de chocolade mooi vloeibaar is.

Giet de chocolade over de karamel en laat deze hard worden. Het beste is om dit bij kamertemperatuur te doen, maar uit ongeduld zet ik het meestal nog zo’n 10 minuten in de koelkast. Dan is de chocolade net hard genoeg om het mooi te kunnen snijden. Je kunt de millionaire’s shortbread in een afgedekte plastic bak ongeveer een week bewaren. Ik bewaar ze meestal in de koelkast, omdat dan de karamel niet uitloopt en ze dus hun vorm mooi behouden. De shortbreads zijn wel lekkerder op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Previous Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.