Tajine met groenten

Ik heb veel avonden waarop ik niet veel zin heb om uitgebreid voor mezelf te koken, maar toch lekker en gezond wil eten. Wat ik dan vaak maak, is een groenteschotel met couscous. Supersimpel en écht lekker! Maak je niet druk als je geen tajine hebt: ik maakte dit gerecht eigenlijk altijd in een ovenschaal die ik afdekte met aluminiumfolie. Werkt prima, en nog sneller ook!

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 1 aubergine (of 2 kleine)
  • 2 puntpaprika’s
  • 3 tenen knoflook
  • 2 ingelegde citroenen (verkrijgbaar bij de marokkaanse/turkse winkel)
  • 2 el ras-el-hanout
  • flinke scheut olijfolie
  • zout
  • 150-225 gram couscous (afstemmen op het aantal personen)
  • 2-3 el rozijnen

Verwarm de oven voor op 200 °C wanneer je een ovenschaal gebruikt. Bij het gebruik van een aardewerken tajine verwarm je de oven niet voor.

Snijd de aubergine in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ook deze in grove stukken. Pel en kneus de tenen knoflook. Snijd de citroenen in stukken. Doe dit alles in een kom en voeg hier de ras-el-hanout, een snuf zout en een flinke scheut olijfolie aan toe. Hussel alles goed door elkaar.

Ovenschaal: doe het mengsel in een ovenschaal en dek deze goed af met aluminiumfolie. Zet deze voor 40-50 minuten in de voorverwarmde oven. Het is de bedoeling dat de groente helemaal zacht gestoofd is in die tijd. Als dit nog niet het geval is, zet je de schaal gewoon nog even terug.

Tajine: wanneer je een aardewerken tajine gebruikt, giet je het mengsel in de tajine, met een scheut extra water erbij. Zet de tajine op de bodem van je oven en laat de oven met tajine erin voorverwarmen tot 160 °C. Wanneer het deze temperatuur heeft bereikt, laat de je de tajine nog zo’n 2 uur in de oven staan. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht onderin de tajine zit en vul deze zo nodig aan.

Wanneer de groente tajine bijna klaar is, kun je de couscous maken. Doe de couscous samen met de rozijnen in een kom en voeg evenveel ml kokend water toe als het aantal gram couscous (dus bij 250g couscous doe je 250 ml water). Dek de kom af en laat dit zo staan tot de tajine klaar is. Roer de couscous voor het serveren nog even door.

De tenen knoflook en stukken ingelegde citroen geven een heerlijke smaak aan het gerecht, maar zijn minder lekker om op te eten. Schuif deze dus even aan de kant op je bord ;).

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.