Enchiladas met kip tinga

Ik kan hier kort over zijn: ik hou van Mexicaans eten! En dit valt wel in de categorie Mexicaans, niet de tex-mex uit een pakje. Wil je indruk maken op je familie of vrienden met een Mexicaanse fiësta? Maak dan deze enchiladas en een goede pitcher margaritas!

Ik dacht eerst dat ik taquitos had gemaakt, maar die blijken gefrituurd te zijn. Ik zal deze creaties dus maar onder de noemer ‘enchilada’ scharen. Officieel zijn enchiladas helemaal bedekt met gesmolten kaas. Dan blijft de tortilla eronder zacht. Ik houd zelf meer van knapperige tortillas, vandaar dat dit een beetje een aangepaste versie van de originele enchilada is. Voel je uiteraard vrij om de hele bovenkant te bedekken met geraspte kaas: ook heel lekker!

Ingrediënten voor 8 enchiladas:

  • 500 gram kipdijfilet
  • 1 gele ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tl peperkorrels
  • 1 tl zout
  • 1 laurierblad
  • 2 tomaten
  • 200 gram chipotlepepers in adobosaus (in een potje van het merk la morena, verkrijgbaar bij de AH)
  • 1 rode ui
  • 2 tl gemalen komijn
  • 3 tl oregano
  • 1 el limoensap
  • 8 kleine tortillas
  • Pittige geraspte kaas
  • Eventueel: verse koriander

Tip: serveer met zure room en quacemole

Verder nodig: staafmixer, ovenschaal van 20x30cm, oven met grillfunctie
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten. De kip tinga kan ook een dag van tevoren bereid worden.

Pel de gele ui en snijd in kwarten. Pel de knoflooktenen en plet deze. Leg de hele kipdijfilets in een pan die groot genoeg is zodat alle kip op de bodem ligt. Voeg dan de ui, knoflook, laurierblad, peperkorrels en 1 tl zout toe en vul de pan met water tot alles net aan onder staat. Breng het water aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen.

Snijd ondertussen de tomaten in kwarten en doe deze in een kom samen met de chipotlepepers. Zodra de kip gaar is leg je deze apart op een bord neer. De ui, knoflook en 100 ml (gezeefde) bouillon uit de pan voeg je bij de tomaten en chipotle. Mix dit nu met een staafmixer tot een fijne saus. Trek nu met twee vorken de kip uit elkaar tot je grove ‘pulled chicken’ krijgt.

Verwarm de grill voor op 180 graden.

Snipper de rode ui. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg nu de chipotlesaus toe samen met de oregano, komijn en het limoensap en laat dit zachtjes tot de helft inkoken. Proef de saus en breng op smaak met eventueel meer chipotle, peper en zout. Voeg als laatste de kip toe, roer alles goed door en zet dan het vuur uit.

Vet de ovenschaal licht in. Vul de tortillas met de kip tinga en rol deze strak op. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi het midden met de geraspte kaas en zet de schaal voor 10 minuten onder de gril, zo krijg je knapperige tortillas met gesmolten kaas erover. Let goed op tijdens het grillen: het kan gauw te snel gaan en dan brandt het aan. Het zal per grill verschillen hoeveel tijd het nodig heeft.

Wanneer de tortillas knapperig zijn en de kaas gesmolten is, haal je ze uit de oven. Garneer met wat verse koriander en serveer eventueel met zure room en quacemole.

Eet smakelijk!

Previous Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.