Vegetarische dips: Muhamarra en Moutabal

Deze twee dips worden ook wel geserveerd als mezzes, een soort Libanese tapas. Ik ben fan! Het enige wat je nodig hebt is wat platbrood en een paar lekkere dips – zoals deze muhamarra, moutabal en hummus bijvoorbeeld – en je dinnerparty, vrijdagmiddagborrel, lunch of brunch kan beginnen! Deze dips zijn op basis van groente, dus nog heel gezond ook. En de laatste leuke bijkomstigheid: het kost maar een paar minuten om ze te maken (serieus, het klaarzetten van de ingrediënten is nog het meeste werk). Aan de slag dus!

Ingrediënten voor de Muhamarra:

  • 3 gerookte paprika’s (uit pot van het merk Sera, verkrijgbaar bij zowel de AH als de Turkse supermarkten)
  • 75 gram walnoten
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram tomatenpuree
  • 4 el havermout
  • 2 el citroensap
  • 1 el granaatappelsiroop (verkrijgbaar bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt)
  • 2 tl komijnpoeder
  • 0,5 tl chilipoeder
  • scheutje olijfolie

Het enige wat je hoeft te doen: alles bij elkaar in een kom doen en mixen met een staafmixer tot het een gladde dip is. Als het te waterig of vochtig is, kun je meer havermout toevoegen, en als je het te dik vind kun je juist wat meer citroensap of olijfolie toevoegen.

 

Ingrediënten voor de Moutabal:

  • 200 gram gerookte aubergine (uit pot van het merk Sera, verkrijgbaar bij zowel de AH als de Turkse supermarkten)
  • 1 el citroensap
  • 1 el yoghurt
  • 0,5 el tahin (sesampasta)

De moutabal is zowaar nog makkelijker te maken, hiervoor hoef je namelijk niet eens de staafmixer uit de kast te halen. Je kunt gewoon alles bij elkaar in een kom doen en mengen met een lepel. Wil je de dip liever vegan? Laat dan de yoghurt weg of vervang deze voor een plantaardige versie.
Ik heb geen zout toegevoegd, omdat er al zout bij de aubergines zit. Ben je super enthousiast en wil je de aubergines zelf roosteren/roken, dan zou ik hier wel een snuf zout aan toevoegen.

 

Samen met bijvoorbeeld de zelfgemaakte hummus, olijven en platbrood heb je in no time een heerlijke borrel op tafel gezet. Met een simpele couscous salade breid je dit nog makkelijk uit tot een hele maaltijd ook!

 

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.