Zoete uientaart met geitenkaas

Tarte tatin van gekarameliseerde rode ui, één van mijn all time favourites! Maar helaas niet heel erg gezond op de manier waarop ik het voorheen altijd maakte: met bladerdeeg en veel suiker. Gelukkig kun je voor ieder recept een gezondere variant bedenken die ook heel smakelijk is, zie hier het resultaat!

Voor de bodem (basisrecept aardappel-quichebodem):

  • 500g aardappels
  • 1 ei
  • Peper, zout en Provencaalse kruiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappels en rasp deze fijn of maal ze fijn in de keukenmachine. leg de geraspte aardappel in een theedoek en knijp deze uit tot vrijwel al het water eruit is gelopen. Breng de aardappel op smaak met peper, zout en eventueel andere kruiden. Kluts het ei in een apart kommetje en voeg de helft toe aan het aardappelmengsel. Meng dit nog even goed door elkaar.
Vet de quichevorm in en bekleed deze met het aardappelmengsel. Zet de quichebodem 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Voor de vulling:

  • 400g rode uien
  • 75g ontpitte dadels
  • 100 ml water
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 el gedroogde tijm
  • 75g zachte geitenkaas

Snipper de ui (hoeft niet al te fijn) en snijd de dadels in kleine stukjes. Fruit de uien in een steelpan met dikke bodem. Voeg hierna 100 ml water en de dadels toe en laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen op laag vuur. Blijf af en toe roeren.
Voeg na 20 minuten de tijm en rode wijnazijn toe en laat het geheel inkoken tot het de structuur van compote krijgt. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Verdeel de uiencompote over de quichebodem en verkruimel de geitenkaas erboven. Zet het nog 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.