Paneer

Paneer is een soort harde roomkaas die in veel Indiase vegetarische curry’s gebruikt wordt. De structuur doet me denken aan tofu, alleen heeft paneer wel die heerlijke romige zuivelsmaak omdat het van melk is gemaakt. Je kunt de paneer inmiddels ook in de supermarkt kopen, maar ik geef de voorkeur aan zelfgemaakt. Het is super makkelijk thuis te maken (zonder moeilijke benodigdheden), een stuk goedkoper, en de smaak is écht beter!

Het is het makkelijkst om de paneer een avond of enkele dagen van tevoren te maken, zodat de kaas lang genoeg in de koelkast heeft gelegen. Je kunt ook de hoeveelheid verdubbelen (of nog meer naar wens) en de overgebleven kaas invriezen. In de koelkast blijft te kaas ongeveer 5-7 dagen goed en ingevroren kun je het wel tot drie maanden bewaren! Je kunt dus een flinke voorraad aanleggen als je niet al te vaak zelf je kaas wil maken.

Ingrediënten voor 250 gram paneer:

  • 1 liter volle melk
  • 2 dl volle yoghurt
  • sap van een halve citroen
  • 1 tl zout

Breng de melk met de yoghurt aan de kook. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Pers de halve citroen uit en zet nog even apart. Haal de melk zodra het kookt van het vuur en voeg het citroensap en zout toe. Roer goed door en laat 5 minuten rusten. Er beginnen zich al ‘korrels’ kaas te vormen in het mengsel en er komt een heldere vloeistof (wei) vrij. Roer door en laat nog eens 5 minuten rusten.

Leg een schone theedoek klaar in een vergiet (in de wasbak). Het beste is om een kaasdoek te gebruiken in deze stap, maar gezien weinig mensen dit in huis zullen hebben – ikzelf ook niet – werkt een theedoek prima! Giet het kaasmengsel in de theedoek en laat goed uitlekken. Bind de doek dicht en wring het laatste vocht uit de kaasmassa. Herhaal deze stap eventueel nog met een nieuwe droge theedoek om zoveel mogelijk vocht eruit te persen.

Leg de kaas op een stuk vershoudfolie en druk het uit in de gewenste vorm en dikte (ik doe zelf gewoon vierkant, hier snijd je weer makkelijk blokjes van). Verpak de kaas goed en leg in de koelkast met een zwaar gewicht erop.

De kaas moet minimaal 8 uur rusten in de koelkast.

Paneer is heerlijk in allerlei vegetarische (Indiase) curry’s of als vleesvervanger in roerbakgerechten.

Eet smakelijk!

Previous Post
Next Post

Reacties

Laat hier je bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.